Vakantietip: Is je ‘waterdichte’ smartphone wel waterdicht?

juli 15, 2018 - by Tim Haver - in Tip

Geen reacties

Veel apparaten hebben een IP-rating om aan te geven hoe waterdicht je apparaat is. Bijvoorbeeld IP67 of IP68. Maar wat houdt dat in? Kun je direct het zwembad in duiken met je nieuwe telefoon?

De IP-rating (International Protection Rating) geeft aan hoe goed een apparaat beschermd is tegen invloeden van buitenaf.

De twee getallen in de IP-rating geven allebei iets anders aan.

Het eerste getal geeft aan in hoeverre een apparaat beschermd is tegen het in contact komen met andere voorwerpen. Het tweede getal geeft aan in hoeverre een apparaat beschermd is tegen contact met vocht.

Eerste getal 

Het eerste getal geeft dus aan tegen welk soort voorwerpen een apparaat beschermd is. Maar ook hoe veilig het is om als mens met het apparaat om te gaan. Hieronder een overzicht:

0. Geen bescherming

1. Groter voorwerpen – Bescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de hand. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50 mm.

2. Middelgrote voorwerpen – Bescherming tegen aanraking met de vinger. Enkel aan te raken met meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12,5 mm.

3. Kleine voorwerpen – Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Enkel aan te raken met meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm.

4. Spitse voorwerpen – Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Aan te raken met een draad. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1mm.

5. Stofbestendig – Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel gesloten is. Geen volledige bescherming tegen stof, maar wel voldoende om het apparaat goed te laten blijven werken.

6. Stofvrij – Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel gesloten is. Volledige bescherming tegen stof.

Tweede getal

Het tweede getal geeft de vochtbestendigheid aan.

0. Geen bescherming

1. Drupdicht (Type I) – Geen schade indien het apparaat in contact komt met vallende druppels recht van boven.

2. Drupdicht (Type II) – Geen schade indien het apparaat in contact komt met vallende druppels op in een hoek van maximaal 15°.

3. Spatdicht – Geen schade indien besproeid (tot maximaal 10 liter per minuut) in een hoek van -60° tot 60°.

4. Plensdicht – Geen schade indien besproeid (tot maximaal 10 liter per minuut) onder welke hoek dan ook.

5. Spoeidicht – Geen schade indien bespoten (tot maximaal 12 liter per minuut) onder welke hoek dan ook.

6. Waterbestendig – Geen water kan het apparaat binnenkomen indien bespoten (tot maximaal 100 liter per minuut) onder welke hoek dan ook.

7. Dompeldicht – Geen water kan het apparaat binnenkomen indien het apparaat wordt ondergedompeld (tot maximaal 30 minuten lang op 1 meter diep).

8. Waterdicht – Het apparaat blijft bruikbaar onder water onder door de fabrikant opgegeven omstandigheden.

9. Vochtdicht – Het apparaat blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of als het onder hoge druk besproeid wordt.

Bij een rating waarbij het tweede getal 1 is, kan je apparaat al tegen lichte en korte miezerregen.
Bij 3 kan het apparaat al tegen wat heftigere regen dat in een hoek valt.
Bij 4 kun je al een glas water over het apparaat laten vallen.
Bij 6 kun je het apparaat onder de kraan houden.
Bij 7 overleefd het apparaat waarschijnlijk een val in bad of het toilet.
Pas bij 8 kun je vaak al douchen of zwemmen met het apparaat.

Waarom je hier niet vanuit moet gaan

De IP-ratings worden door middel van tests in een lab getest. Voor een IP68 rating worden niet eerst alle andere ratings getest, maar enkel de rating waarvoor certificering is aangevraagd.

Zwemmen kan met IP68, maar dan hoeft het apparaat niet tegen hevige regen te kunnen. Als je dat zou willen zou je apparaat dus eigenlijk zowel een IP67 als een IP68 rating moeten hebben.

Tijdens de tests voor de rating wordt gebruik gemaakt van schoon zoet water met temperaturen van 15 tot 35 graden Celsius. Vervuild water, bijvoorbeeld zeewater of water met chloor, kan dus een ander effect geven. Ook als je in een jacuzzi zit kan de waterdichtheid minder werken dan de certificering aangeeft.

Share this article

Tim Haver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

×

Maak een afspraak en we nemen contact met je op.

I.v.m. vakantie is Telefoon en Computerhulp tot 1 september niet beschikbaar.
+