Maak je computer nog veel sneller met een SSD!

juni 02, 2018 - by Tim Haver - in Tip

Geen reacties

Zoals in de blog van vorige week beloofd, schrijf ik deze week een stukje over een nieuw soort harde schijf die je computer veel sneller kan maken.
Iedereen weet wel dat je computer een harde schijf (HDD – Hard Disk Drive) gebruikt om je bestanden op te bewaren. Een harde schijf is een metalen plaat die heel snel ronddraait waardoor een schrijf/lees kop er data op kan opslaan of van kan uitlezen. Ondanks dat heel veel computers er nog gebruik van maken is een gewone harde schijf al best ouderwets. De opvolger is het nieuwe type harde schrijf: de SSD. Zo’n nieuwe schijf werkt veel sneller dan een HDD. En dat merk je direct in de prestaties van je computer!

Wat is een SSD?

SSD staat voor Solid State Drive. De naam zegt het al, in een SSD zitten géén bewegende onderdelen, in tegenstelling tot een gewone harde schijf. In plaats daarvan worden geheugenchips gebruikt die op een printplaatje gesoldeerd zitten om gegevens op te slaan.
Dit is goed te zien in onderstaande afbeelding waarin je de twee soorten schijven, open naast elkaar ziet liggen.
Het verschil in technologie geeft een hoop voordelen.

SSD upgrade

Voordelen

 • Snelheid
  In bovenstaande afbeelding kun je zwarte rechthoekjes op de printplaat zien zitten. Dit zijn de geheugenchips waar je gegevens op worden opgeslagen.
  De geheugenchips werken veel sneller dan de metalen schijf uit de HDD. Dit komt omdat het armpje in de HDD over de metalen schijf heen moet bewegen om de data op te zoeken.
  Voor de geheugenchips heeft de SSD een soort inhoudsopgave zodat je computer weet waar alle gegevens staan en ze direct kan uitlezen.
  Het snelheidsverschil van de geheugenchips merk je vooral tijdens het opstarten van je computer en als je programma’s/bestanden opent.
 • Schokbestendigheid
  Doordat er geen gebruik meer wordt gemaakt van bewegende onderdelen die kunnen verschuiven of los kunnen komen, kan een SSD veel beter tegen een stootje dan een HDD dat kan.
 • Energiezuinigheid
  Ook vanwege het gebrek van motortjes en de efficiëntie van de geheugenchips in een SSD gebruikt deze minder energie. Dat is lekker als je een laptop hebt die op een batterij draait!
 • Een HDD wordt langzamer als hij voller raakt. Een SSD niet!
 • Levensduur
  Een SSD gaat over het algemeen een stuk langer mee dan een harde schijf. De onderdelen van een HDD zijn veel kwetsbaarder. Hierdoor is de kans dat je schijf er opeens mee ophoud en je gegevens weg zijn een stuk kleiner.

Een SSD heeft ook een nadeel. Het is een relatief nieuwe technologie en daardoor kosten ze wat meer per gigabyte dan een HDD.

Ben je jou langzame computer ook helemaal zat? Laat voordelig een SSD plaatsen bij Telefoon en Computerhulp!
Stuur gerust een mailtje met je huidige situatie. We zullen snel, en vrijblijvend reageren met een prijsopgave.

Share this article

Tim Haver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

×

Maak een afspraak en we nemen contact met je op.

Vanaf februari ben ik full-time aan het afstuderen. Dat duurt minimaal tot eind juni 2020. In die periode neem ik geen nieuwe klanten aan.
+