Spotlight – De feature die iedere Macgebruiker MOET kennen!

juni 09, 2018 - by Tim Haver - in Mac, Productiviteit, Tip

Geen reacties

De wereld van besturingssystemen is altijd opgedeeld in mensen die gewend zijn aan Windows en dat besturingssysteem graag gebruiken en mensen die fan zijn van het besturingssysteem van Apple: MacOS. Zelf ben ik ook enthousiast Mac gebruiker en een van de functies van MacOS die ik het meest gebruik is Spotlight.

Spotlight is een zoekbalk die standaard in MacOS verwerkt zit. Ook staat het als een vergrootglaasje rechts bovenin je scherm, en met de nieuwere versies van MacOS kun je spotlight ook openen met een sneltoets: CMD + spatie.

Spotlight

Wat is spotlight?

Spotlight is een zoekfunctie in je Mac. Ik noem het altijd de Google op je Mac zelf. Het kan alle bestanden en bestandsnamen op je Mac doorzoeken. Spotlight is zelfs slim genoeg om ook naar de inhoud van bestanden of notities te kijken.

Bestanden doorzoeken op Mac

Maar dat is nog niet alles! Daarnaast zit er namelijk ook het hele woordenboek in verwerkt. Wil je weten hoe je een woord schrijft of wat het betekend? Zoek het supersnel op met spotlight.

 

Woordenboek op Mac

Ook kan Siri een aantal taken in deze app uitvoeren. Bij sommige zoekopdrachten laat Siri je direct de bijbehorende Wikipediapagina zien. Siri kan je ook de internetpagina’s laten zien die het beste aansluiten bij je zoekopdracht.

Ook is het opzoeken van adressen kan heel snel. Weet je alleen een straatnaam + huisnummer maar heb je eigenlijk de postcode nodig? Even snel Word of een andere app openen? Een rekensom maken? Valuta’s of eenheden omrekenen? Spotlight’s got your back!

 

Hoe kun je spotlight beheren?

Je kunt spotlight aan en uit zetten, wel of niet het vergrootglaasje bovenin je scherm laten zien, bepaalde mappen uitsluiten van doorzoeken, de volgorde van zoekresultaten standaard laten aanpassen etc. Op deze manier kun je de functionaliteit zodanig aanpassen dat hij perfect matcht met jouw behoefte! Dit alles kun je doen vanuit systeemvoorkeuren.

Als eerst krijg je de optie om je zoekresultaten aan te passen. Wil je nooit e-mails in je zoekresultaten naar voren laten komen? Dan kun je E-mails uitklikken. Dit is ook een mooie manier om een groot aantal van de functies te bekijken. Via het tabje privacy kun je bepaalde mappen uitsluiten van de zoekresultaten. Bijvoorbeeld je bureaublad omdat je daar toch altijd makkelijk bij kan.

Links onderin staat ook een tabje met toets combinaties. Als je daarop klikt ga je naar een ander deel van je systeemvoorkeuren. Hierop kun je aangeven of je de toets combinatie CMD + spatie wil behouden, of dat je liever een andere combinatie gebruikt.

Share this article

Tim Haver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

×

Maak een afspraak en we nemen contact met je op.

Vanaf februari ben ik full-time aan het afstuderen. Dat duurt minimaal tot eind juni 2020. In die periode neem ik geen nieuwe klanten aan.
+