Waarvoor is het RAM-geheugen in je computer?

juni 17, 2018 - by Tim Haver - in Tip

Geen reacties

Wat is RAM-geheugen?

RAM-geheugen staat voor Random Access Memory. Ook wel werkgeheugen genoemd. Het is een geheugensoort wat heel snel werkt. De flashchips op RAM-geheugen zijn ook de basis voor een SSD schrijf.

Hierdoor kan je computer heel snel gegevens opslaan en die gegevens kan de computer ook elk moment weer ophalen. Hierdoor kan je computer een stuk sneller werken en wordt je harde schijf minder belast. Zonder RAM-geheugen zal je computer niet werken.

RAM-geheugen

Waarom is het zo belangrijk?

RAM-geheugen wordt voor verschillende dingen gebruikt. Je besturingssysteem werkt er mee en is er dus van afhankelijk. Daarnaast maak je zelf ook ongemerkt gebruik van het RAM-geheugen als je je computer gebruikt. Als je bijvoorbeeld in een bestand aan het werk bent zonder het bestand op te slaan, wordt alles wat je typt of veranderd opgeslagen in het RAM-geheugen. Ook als je op internet surft, worden de webpagina’s tijdelijk in je RAM-geheugen opgeslagen. Je zal dus ook merken dat als je in je browser op de knop ‘vorige pagina’ klikt, dat die pagina heel snel laadt. Op dat moment wordt de pagina dus eigenlijk niet opnieuw geladen, maar is hij nog opgeslagen in het werkgeheugen van je computer.

Het nadeel is dat als je computer uitgezet wordt, de inhoud van het RAM-geheugen ook niet wordt bewaard. Als jij dus hard aan het werk bent en je computer valt uit zonder dat je tussendoor iets hebt opgeslagen, dan is je werk verdwenen.

Daarnaast, als je werkgeheugen vol zit, dan loopt je computer helemaal vast of moet hij heel lang laden. De computer stelt dan als grootste prioriteit om het geheugen eerst wat te legen voor hij verder werkt. Ook je besturingssysteem heeft RAM heel hard nodig dus je besturingssysteem loopt ook vast.

Loopt je computer vaak vast of moet hij soms lang denken? Dan kan het dus zijn dat je te weinig werkgeheugen in je computer hebt zitten voor jou gebruiksstijl. Dit kun je controleren door op een moment dat je computer traag is te kijken hoe veel geheugen wordt gebruikt en hoe veel er nog beschikbaar is. Dat kan via het programma taakbeheer in Windows en activiteitenweergave op Mac. Hoe je daar komt, komt kort in deze blog ter sprake.

Richtlijnen

De standaard is meestal 4GB. Dit zit in de meeste computers die wat budgetvriendelijker zijn. 4GB is doorgaans voldoende als je in Microsoft Office werkt en wat op internet rondsurft.

Gebruik je je computer voor je werk? Dan is 8GB zeker aan te bevelen. Vaak heb je voor je werk wat meer programma’s tegelijkertijd open staan. Daarvoor is meer geheugen nodig.

Als je een echte fanatieke computergebruiker bent kun je beter je computer upgraden naar 16GB. Dit is fijn als je graag veel tabbladen open hebt staan, wat zwaardere programma’s gebruikt of veel programma’s tegelijkertijd gebruikt. Ook voor videobewerking en photoshop is dit aan te raden omdat ook deze programma’s intensief gebruik maken van RAM.

Overweeg jij een RAM-upgrade of twijfel je of het voor jou verschil kan maken? Neem contact met ons op voor meer informatie of persoonlijk vrijblijvend advies.

Share this article

Tim Haver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

×

Maak een afspraak en we nemen contact met je op.

I.v.m. vakantie is Telefoon en Computerhulp tot 1 september niet beschikbaar.
+