Het beste voor je batterij

juni 23, 2018 - by Tim Haver - in Android, iPad, iPhone, Tip

Geen reacties

De meeste mobiele apparaten werken op Li-ion-batterijen. Je mobiele telefoon en je laptop zijn de meest voorkomende voorbeelden. Natuurlijk wil je dat de batterij zo lang mogelijk mee gaat. Het is dan ook irritant als hij snel leegloopt. In deze blog lees je hoe je goed voor de batterijen van je apparaten kunt zorgen zodat ze zo lang mogelijk mee gaan. Zo hoef je ze minder vaak te vervangen.

Een Li-ion batterij gaat gemiddeld zo’n 300-500 cycles mee. Een cycle is het volledig opladen en het volledig ontladen van de batterij.ls je je telefoon dus 500x leeggelopen en weer opgeladen, dan zal je merken dat de capaciteit steeds sneller achteruit zal gaan. Omdat veel mensen ongeveer een dag met hun lading doen en hun apparaten ’s nachts weer opladen zijn veel batterijen na ongeveer 1,5 jaar aan vervanging toe.

Wat kan wel en wat kan niet?

Er heerst veel onduidelijkheid over wat nou wel of niet goed zou zijn voor je batterij. Dat komt vooral omdat de eisen voor het goed onderhouden van je batterij best veel zijn veranderd. Zo was het vroeger zo dat als je je batterij niet liet leeglopen voor je hem oplaadt, dat de batterij dan lui zou worden. Een soort geheugeneffect eigenlijk. (net als bij een NiMH-batterij (zie alinea “Extra’s”))

Goed

  • Laad de batterij zo vaak mogelijk op zodat het percentage zo hoog mogelijk blijft (bij voorkeur boven de 65%.
  • Als je batterij helemaal leeg is gelopen, laad je apparaat dan zo snel mogelijk weer op.
  • Als je een nieuw apparaat of nieuwe batterij hebt, laad hem dan eerst volledig op.
  • Laat je batterij eens per maand helemaal leeglopen waarna je hem weer tot 100%(!) oplaadt. Hierdoor zal de batterij-indicator goed de gezondheid van je batterij kunnen bijhouden waardoor hij zo nauwkeurig mogelijk je batterijpercentage kan blijven aangeven.

Slecht

  • Zorg ervoor dat je batterij nooit helemaal leegloopt (<10%). Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip. Het volledig leeglopen zorgt voor veel snellere slijtage en kan je batterij per keer al best flink beschadigen. Het beste percentage voor de minste stress is tussen de 65% en de 100%.
  • Voorkom dat de batterij erg heet wordt of juist heel koud wordt. Hou de temperatuur tussen de 10°C en 35° Leg je apparaat dus niet in de zon of laad hem niet op terwijl hij in een tas zit want dan kan de warmte die bij het opladen ontstaat nergens heen.
  • Zorg ervoor dat het apparaat nooit langer dan een maand niet gebruikt wordt. Hierdoor zal de accu helemaal leeglopen en dat zorgt weer voor meer stress.

Batterij indicator resetten

Soms is het systeem dat het resterende percentage berekend gewoon in de war. Daardoor kan het voor komen dat je apparaat zichzelf al bij de 20% uitschakelt. De batterij is dan wel leeg, maar het zo genoemde battery management system denkt dan dat je nog 20% over hebt. Daardoor lijkt het alsof je apparaat eerder uitvalt.

Gelukkig kun je dit systeem kalibreren om zo weer een nauwkeurigere indicatie te krijgen.

Hoe je een batterijindicator reset lees je in de blog van volgende week!
Op internet kun je dit soms ook vinden voor bijvoorbeeld je laptop.

Extra’s

Ondanks goed onderhoud zullen batterijen uit zichzelf al langzaam verslechteren. Dat is helaas een negatieve eigenschap waar we het voorlopig nog gewoon mee moeten doen.

Deze tips zijn voor Lithium-ion (Li-ion) batterijen. Heb je een ander type, bijvoorbeeld een NiMH? Dan geld weer ander advies. (Bij NiMH moet je juist de batterij helemaal leeg laten lopen voordat je hem weer aan de oplader legt.)

Share this article

Tim Haver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

×

Maak een afspraak en we nemen contact met je op.

I.v.m. vakantie is Telefoon en Computerhulp tot 1 september niet beschikbaar.
+