Snelheidstip: Automatische programma’s uitzetten maakt je computer sneller

mei 27, 2018 - by Tim Haver - in Mac, Tip, Windows

Geen reacties

Heb jij ook zo’n last van een langzame PC of Mac? Heel vaak zijn er een best een paar dingen die je kunt doen om je computer weer wat vlotter te laten werken. Deze week licht ik één van deze dingen toe: Maak je computer sneller door programma’s die automatisch opstarten uit te zetten.

Bijna iedereen heeft er ongemerkt last van. Bij een hoop van de programma’s die je op je computer installeert worden automatisch een paar instellingen aangepast. Deze instellingen zorgen ervoor dat het programma dat je installeert automatisch opstart als jij je computer aan zet.

Na verloop van tijd zijn dit zo veel programma’s die tegelijk met je computer opstarten dat het opstarten behoorlijk wat langer kan duren. Ook als je computer eenmaal opgestart is blijven deze programma’s aan staan en nemen ze rekenkracht van je computer in beslag. Zelfs al gebruik je de programma’s verder niet.

De oplossing verschilt per besturingssysteem. Ik zal de oplossing voor zowel Windows als MacOS behandelen.

Windows

Voor Windows gebruik je de welbekende toetsencombinatie control+alt+delete. Hierdoor verschijnen een paar opties. Kies voor taakbeheer. Het taakbeheer venster lijkt een slechts lijstje van de programma’s die je aan hebt staan, maar niets is minder waar. Taakbeheer is eigenlijk best een krachtige tool. Door op “Meer details” te klikken, zie je de programma’s die aan staan maar normaal verborgen worden, en ook verschijnen er een aantal tabbladen.

Taakbeheer

Een van deze tabbladen is processen. Mocht je computer ooit langzaam zijn, dan kun je hier in zien wat je computer langzaam maakt. Wordt vooral je processor zwaar belast of juist je harde schijf? Ook zie je welk programma hier het meeste invloed op heeft.

langzaam opstarten

Om de programma’s die automatisch opstarten te zien ga je naar het tabje “Opstarten”. Hieronder zie je alle programma’s die graag tegelijk met je computer willen opstarten. Ook laat je computer zien hoe veel invloed deze programma’s hebben op het opstartproces.

Alle programma’s die je kent en niet altijd aan wil hebben staan kun je hier uitzetten door er op te klikken en vervolgens te klikken op “uitschakelen” rechts onderin.

Niet alle programma’s staan hier tussen. Programma’s als Spotify kun je niet meer automatisch laten opstarten (of juist wel) via de instellingen in het programma zelf.

MacOS

Via MacOS doe je bijna alles via systeemvoorkeuren. Links onderin systeemvoorkeuren kun je kiezen voor gebruikers en groepen.

Hier kun je per gebruiker van de Mac een aantal voorkeuren aanpassen, waaronder welke programma’s per gebruiker automatisch moeten worden opgestart.

MacOS systeemvoorkeuren

In het venster dat dan verschijnt kun je links de instellingen per gebruiker aanpassen. Daarna kun je bovenin kiezen voor het tabje “Inloggen”. Hier staat een overzicht van de programma’s die tegelijk met je Mac opstarten. Rechts van elk programma staat een vinkje waarmee je het programma kunt verbergen. Als je deze aanklikt start het programma nog wel tegelijk met je Mac op, maar blijft het venster verborgen tot je op het programma icoon klikt. Ook wel geminimaliseerd genoemd.

Als je een programma niet meer wil laten opstarten selecteer je het programma en klik je onderaan het venster op het minnetje. Met het plusje dat er naast staat kun je juist programma’s toevoegen aan de lijst.

Mac start langzaam op

Ook voor Mac’s geldt dat sommige programma’s, zoals Spotify, niet in deze lijst komen te staan maar dat je die programma’s kunt uitschakelen via de instellingen van het programma zelf.

 

Hopelijk is je computer sneller na deze tip en kun je weer lekker vooruit.
Is je computer na deze tip nog niet op de gewenste snelheid? Overweeg een SSD te plaatsen.

Stuur gerust een mailtje als je daar wat meer informatie over wil hebben, of lees de blog van volgende week waarin ik over SSD’s, HET onderdeel dat je computer sneller maakt, ga praten.

Share this article

Tim Haver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

×

Maak een afspraak en we nemen contact met je op.

Vanaf februari ben ik full-time aan het afstuderen. Dat duurt minimaal tot eind juni 2020. In die periode neem ik geen nieuwe klanten aan.
+